Konfitura z żurawiny błotnej
Żurawina jest cudownym naturalnym lekiem z bożej apteki, bowiem w skład jej wchodzą czynne biologicznie składniki lecznicze. Żurawina posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, pomaga w leczeniu wszelkich infekcji dróg moczowych (substancje lecznicze zapobiegają przyklejaniu się bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych). Zapobiega w tworzeniu się kamieni nerkowych, pomocna w leczeniu przeziębień, schorzeń związanych z przewodem pokarmowym, jelit. Żurawina wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy C, z grupy B (B1, B2, PP), A, wielu minerałów (żelaza, magnezu, potasu, wapnia, jodu), węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego.
W przyrodzie rosną różne gatunki żurawiny. Najbardziej popularna to żurawina wielkoowocowa, zwana też amerykańską (rośnie głównie w ogrodach). Również znana jest żurawina błotna, która charakteryzuje się mniejszymi owocami, jest bardziej cierpka i gorzka i dlatego wymaga więcej cukru przy sporządzaniu np. konfitur. Żurawina błotna jest bardzo ceniona w medycynie naturalnej, wykazuje silniejsze właściwości lecznicze.
Konfitura z żurawiny błotnej
Składniki: 3 kg żurawiny błotnej, 3 kg cukru*
Wykonanie: owoce żurawiny przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do większego rondla, zasypać cukrem, podlać ½ szklanki wody. Gotować na małym ogniu. W tym czasie owoce puszczą sok. Często mieszać do momentu, gdy owoce lekko popękają, a konfitura zacznie gęstnieć. Czas gotowania ok. 50 minut. Gęstą , gorącą konfiturę wyłożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia odwrócone do góry dnem.
*W przypadku żurawiny wielkoowocowej dodajemy mniej cukru: na 1 kg owoców planujemy ok. ½ kg cukru
You must be logged in to post a comment.