Kopytka tradycyjne z serem twarogowym
Kopytka tradycyjne wzbogacone serem twarogowym to znakomita propozycja dla kobiety w ciąży. Kopytka są niedrogie i łatwe w wykonaniu. Dlatego zachęcam przyszłe mamy, aby sporządzały same tego typu dania i nie kupowały gotowych wyrobów .
Składniki: ok. 1,3 kg ziemniaków, 250 g sera twarogowego półtłustego lub chudego, 400 g mąki pszennej, 2 jaja, sól do smaku, mąka do podsypywania stolnicy.
Wykonanie: umyte i obrane ziemniaki ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, krótko odparować (aby nie wchłaniały dodatkowej mąki). Ostudzić, zmielić razem z twarogiem lub przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, wbić jaja, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i wszystkie składniki szybko połączyć. Delikatnie wyrobić. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej formować wałek o średnicy 2-3 cm, pamiętając o podsypywaniu stolnicy mąką. Wałek spłaszczyć nożem, pokroić skośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Gdy wypłyną jeszcze kilka sekund delikatnie gotować, wyjmować łyżką cedzakową na duży talerz lub półmisek. Tak przygotowane kopytka mogą stanowić dodatek do dania obiadowego np. do gulaszu. Świetnie też smakują z sosem beszamelowym i brokułami lub z samym masłem.
You must be logged in to post a comment.