Makaron z warzywami i jajkiem w koszulce
Makaron z warzywami i jajkiem w koszulce to smaczny, zdrowy i lekkostrawny posiłek, wskazany dla kobiety w ciąży, szczególnie na upalne dni, gdy apetyt nie dopisuje.
Składniki: 150 g makaronu wstążki, ½ średniej cukinii, pomidor malinowy, mała cebula, 3 łyżki mascarpone, świeże liście bazylii, jajko, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie (biorąc na 100 g makaronu 1 litr wody). Warzywa dokładnie opłukać, marchewkę i cebulę obrać. Cukinię i marchewkę pokroić w talarki, pomidor na mniejsze cząstki, cebulę w kostkę. Cebulę, marchew i cukinię zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pomidor. Poddusić kilka minut. Dodać mascarpone, wymieszać, przyprawić do smaku, 2-3 minutki gotować. Przygotować jajko w koszulce: w rondlu zagotować wodę, lekko posolić i zakwasić łyżką octu jabłkowego lub sokiem z cytryny. Jajko wybić na spodek, delikatnie wylać na wrzącą wodę. Gotować ok. 3 minuty na malutkim ogniu (bez przykrycia), aż białko zetnie się i przykryje żółtko (żółtko w środku jest płynne). Jajko wyjąć łyżką cedzakową, odciąć poszarpane końcówki białka. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć na talerz, polać warzywami z mascarpone. Jajko w koszulce wyłożyć na środek makaronu. Udekorować zieleniną.
You must be logged in to post a comment.