Świąteczny makowiec krucho-drożdżowy
Makowiec należy do ciast, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. To wykwintny i bardzo smaczny wypiek. Wprawdzie wymaga czasu i pracy, ale warto się poświęcić. Najczęściej sporządzamy makowiec na cieście drożdżowym. Ja proponuję makowiec krucho-drożdżowy, który jest według mnie nieco łatwiejszy do wykonania niż drożdżowy. Przygotowałam świąteczny makowiec tradycyjnie w formie zawijanej.
Składniki:
ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej (480 g), kostka masła (200 g), 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%,4 duże żółtka, 3łyżki cukru, szczypta soli,50 g świeżych drożdży;
masa makowa: 2 szklanki maku lub 900 g gotowej masy makowej (dobrej firmy), duża łyżka masła,3 duże łyżki miodu naturalnego, pełna łyżka cukru, 50 g rodzynków, 1 żółtko, 50 g zmielonych lub posiekanych drobno orzechów włoskich;
polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady (100 g), łyżeczka masła, 3 duże łyżki śmietanki lub mleka.
Wykonanie masy makowej: mak opłukać zimną wodą, zalać wrząca wodą i zagotować. Odstawić na ok. 35 minut, następnie osączyć na bardzo drobnym sicie i zmielić w maszynce o małych oczkach co najmniej 2 razy. Zmielony mak podgrzewać na patelni przez ok. 15 minut razem z masłem, miodem i cukrem, dodać sparzone i osączone wcześniej rodzynki oraz orzechy. W przypadku gotowej masy mielonej należy ją również podgrzać, dodać miód, ewentualnie bakalie. Całość ostudzić. Dodać żółtko i wymieszać dokładnie z masą makową.
Wykonanie ciasta: sporządzić rozczyn – drożdże rozkruszyć, wymieszać ze śmietaną, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki . Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Wstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, posiekać razem z masłem, następnie z wyrośniętym rozczynem. Dodać kolejno żółtka, krótko jeszcze siekać i zagnieść ciasto rękoma. Małe grudki masła powinny być widoczne. Ciasto wstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, aby lekko spulchniało. Podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty ok. 25×30 cm. Na każdą część wyłożyć ½ masy makowej. Zwinąć ciasno w rulon. Wierzch ciasta posmarować białkiem, nakłuć od góry w kilku miejscach, aby ciasto nie pękało. Następnie zawinąć w papier do pieczenia i przenieść na blaszkę do pieczenia lub prostokątnych foremek . Wstawić do uchylonego piekarnika o temp. 25 °C na ok. 40 minut. Zamknąć piekarnik, zwiększyć temperaturę do 180 – 190 °C, piec ok. 45 -50 minut.
Polewa: czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do rondelka, dodać cukier, śmietankę i całość zagotować, mieszać do momentu, aż masa będzie bez grudek, jednolita i szklista. Od razu wylać na wierzch ostudzonych makowców. Można udekorować dodatkowo wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
You must be logged in to post a comment.