Maliny – słodkie i zdrowe
Maliny kształtem bliźniaczo podobne do jeżyn, tyle że są czerwone; najsłodsze z owoców leśnych, miękkie i soczyste, o niepowtarzalnym smaku. Te smakowite owoce swój delikatny aromat zawdzięczają obecności bioskładników. W zimowe wieczory chętnie sięgamy po konfitury z malin, dzięki którym herbata staje się pyszniejsza, a malinowy zapach roznosi się niemalże po całym pomieszczeniu. Walory smakowe malin zwiększają się, gdy połączymy je z jogurtem naturalnym, twarogiem, ryżem ze śmietaną, surówkami i sałatkami owocowymi.
Maliny rosną dziko w zaroślach, w lasach, na obrzeżach dróg. Uprawiane są również w ogródkach działkowych. W zależności od odmiany maliny dojrzewają w różnych okresach, począwszy od czerwca aż do września. Maliny są źródłem witamin: C, A, E, B1, B2, B6, PP, kwasu pantotenowego i biotyny. Nie brakuje też w nich wapnia, żelaza, potasu, miedzi, cynku, magnezu, manganu. Dostarczają cennego błonnika i pektyn, które oczyszczają jelita z toksyn i regulują ich perystaltykę.
Maliny znane są ze swoich leczniczych właściwości, były zalecane już w starożytności przez Hipokratesa. Maliny to naturalny lek z babcinej apteki na różne dolegliwości. Dzięki obecności witaminy A pomagają w leczeniu zaburzeń widzenia o zmroku oraz pogorszenia ostrości widzenia. Z witaminy A powstają molekuły rodopsyny, co zapewnia właściwe widzenie o zmroku. Zawarta w malinach w dużym stężeniu rutyna dodatkowo zwiększa elastyczność i strukturę naczyń włosowatych w narządzie wzroku, dzięki czemu są one wzmocnione i odżywione. Witamina A również sprawia, że skóra staje się gładka, jedwabista, bez oznak suchości i starości. Maliny to znakomite źródło biotyny (witaminy z grupy B), dzięki której włosy odzyskują swój blask, stają się mocniejsze i bujniejsze. Biotyna zapobiega też ich wypadaniu, procesom łysienia i łojotokowi.
Maliny to bogactwo witaminy C, która chroni system immunologiczny. Wspólnie z rutyną wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega ich kruchości, powstawaniu tzw. pajączków i siniaków. Maliny działają moczopędnie, łagodzą wszelkie dolegliwości nerek i układu moczowego, co zapobiega opuchliznom nóg. W przypadku infekcji i silnego przeziębienia wskazany jest na rozgrzanie naturalny sok z malin lub maliny zasypane w cukrze, które dodatkowo stanowią uzupełnienie diety w witaminy i składniki mineralne.
You must be logged in to post a comment.