Mazurek z polewą czekoladową i migdałami
Składniki na ciasto: 240 g mąki tortowej, 3 pełne łyżki cukru pudru, 150 g masła, 3 żółtka, ½ opakowania cukru wanilinowego, łyżka gęstej śmietany, 2-3 łyżki płatków owsianych.
Polewa: ¼ szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki kakao, 50 g masła, 50 g migdałów do dekoracji.
Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, posiekać razem z masłem. Dodać cukier, cukier wanilinowy, kolejno żółtka i dalej wszystkie składniki siekać. W razie konieczności dodać łyżkę gęstej śmietany. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Wyjąć ciasto i wyłożyć na stolnicę, rozwałkować dość cienko na prostokąt, dostosowując wielkość do formy. Dno posypać płatkami owsianymi. Przenieść ciasto na wałku i wyłożyć do formy, nakłuć wierzch widelcem. Piec na złoty kolor ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C.
Sporządzić polewę czekoladową: rozpuścić na małym ogniu masło, dodać cukier, kakao, mleko i całość dokładnie mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewa nie powinna się rozwarstwiać. Gotową polewę wylać na upieczony wierzch ciasta. Ozdobić migdałami, wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki.
You must be logged in to post a comment.