Mus z tuńczyka
Tuńczyk należy do bardzo smacznych i zdrowych ryb morskich. Dostarcza kwasów omega 3, witaminę D, poprawia pracę serca, układu krążenia i mózgu. Wzmacnia również układ immunologiczny organizmu.
Tuńczyka do sałatek, makaronów i musów można przygotować samemu, gdyż świeże filety są do kupienia w wielu sklepach rybnych. Na pewno wygodniej i prościej jest skorzystać z gotowego tuńczyka w sosie własnym. Należy jednak zwracać uwagę i czytać informację, skąd pochodzi tuńczyk, aby nabywać rybę ze sprawdzonych akwenów morskich. Dlatego przestrzegam przed kupowaniem wszelkich ryb u przypadkowych sprzedawców.
Składniki: 250 g świeżego fileta z tuńczyka lub 2 puszki tuńczyka* w dużych kawałkach w sosie własnym, ½ l wywaru jarskiego, 100 ml śmietanki 30%, świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny, 2 małe łyżeczki żelatyny, mała łyżeczka posiekanego koperku (może być mrożony), łyżka oliwy do smarowania foremek.
Wykonanie: filet z tuńczyka opłukać pod bieżącą wodą i krótko (ok. 10-12 minut) ugotować w wywarze jarskim. Delikatnie wyjąć, odsączyć i ostudzić. W przypadku tuńczyka z puszki należy odcedzić go z zalewy. Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze lub zalewie z puszki. Tuńczyka zmiksować za pomocą blendera, dodać żelatynę, śmietankę i wszystko delikatnie połączyć. Pod koniec dodać sok z cytryny i zmiksować składniki. Mus wymieszać z koperkiem. Od razu wyłożyć do foremek lub małych filiżanek wysmarowanych wcześniej oliwą. Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowy mus delikatnie wyjąć z foremek.
*Jedna puszka to 200 g wsadu z zalewą, w tym 130 g ryby.
You must be logged in to post a comment.