Odżywianie w ciąży – Pomysł na podwieczorek
Podwieczorek to popołudniowy delikatny posiłek w formie deserów z owoców, mleka i jego przetworów, kisieli, koktajli czy odżywczych wypieków. Jest uzupełnieniem posiłku obiadowego, podawany w małych ilościach. Jak najbardziej wskazany kobietom ciężarnym, których zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię są zdecydowanie wyższe od kobiety nie będącej w ciąży. Dlatego, jeżeli masz ochotę na zdrowe słodycze, to taki deser popołudniowy spełni Twoje zachcianki.
Proponuję np. muszelki na bazie ciasta półfrancuskiego serowego z jabłkami. Sa bardzo smaczne i odżywcze (patrz: przepisy).
Moje propozycje:
- galaretka mleczna z borówkami lub malinami
- kisiel z owoców przecieranych ze śmietanką, kilka biszkoptów
- budyń z sera twarogowego (gotowany w specjalnej formie zamkniętej)
- naleśnik biszkoptowy z truskawkami i śmietanką, herbatka ziołowa
- muszelki z jabłkami na bazie ciasta półfrancuskiego z dodatkiem twarogu (zdjęcie)
- tarta z owocami leśnymi (zimą z owocami mrożonymi), szklanka mleka
- pierożki z jagodami ze śmietanką, kompot wieloowocowy
- kisiel mleczny z malinami lub czarną porzeczką
- sernik domowego wypieku, sok z owoców świeżo wyciśniętych
- biszkopt domowy z truskawkami lub jagodami z galaretką
You must be logged in to post a comment.