Por na słodko
Por na słodko to delikatna i smaczna surówka warzywno – owocowa. Należy pamiętać, że na surówki najlepiej nadaje się jasna część pora, która jest łagodniejsza w smaku. Por to warzywny skarb, gdyż wykazuje właściwości lecznicze. Niszczy szkodliwe bakterie w żołądku i jelitach, który poprawia ukrwienie, korzystnie wpływa na właściwy profil lipidowy krwi, pomaga w zaparciach, również w chorobach żył i hemoroidów; zapobiega powstawaniu skrzepów. Rodzynki i suszone śliwki dodane do pora poprawiają walory smakowe surówki i podwyższają jej wartość odżywczą. Śliwki suszone są znakomitym źródłem błonnika, który oczyszcza jelita i pomaga przy zaparciach; stymulują przemianę węglowodanów, ponadto dostarczają kompleks witamin z grupy B. Z kolei rodzynki są bardzo aromatyczne, nadają potrawom słodki smak i zapach. Są źródłem błonnika, żelaza, potasu, magnezu, cynku, boru oraz witaminy E i z grupy B. Chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Nabywając rodzynki i śliwki suszone kobieta w ciąży szczególnie musi zwracać uwagę, czy nie są one siarkowane. Dwutlenek siarki może powodować nudności, bóle głowy i duszności.
Składniki: 1 por średniej wielkości (jasna część), 1 jabłko słodko – kwaśne, sok z ½ cytryny, garść rodzynków BIO, 6 śliwek suszonych BIO, łyżeczka cukru, duża łyżka dobrej śmietany.
Wykonanie: por dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż, pokroić na półksiężyce. Jabłko umyć (nie obierać, jeżeli nie jest woskowane), skropić sokiem z cytryny i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do pora, posłodzić i wszystko wymieszać. Do surówki wrzucić wcześniej sparzone i osuszone rodzynki oraz śliwki suszone. Na koniec połączyć ze śmietaną Surówka nadaje się od razu do spożycia.
You must be logged in to post a comment.