Pstrąg pieczony w ziołach
Ryby zarówno słodkowodne jak i morskie z uwagi na swoje walory odżywcze powinny zajmować wysoką pozycję w jadłospisie kobiety w ciąży. Zbyt rzadko goszczą na naszym stole. Ryby są smaczne i zdrowe. To znakomite źródło pełnowartościowego, delikatnego i lekkostrawnego białka, kwasów tłuszczowych omega 3, witamin z grupy B, A, D, E, składników mineralnych, m.in. wapnia, fosforu, potasu. Ryby morskie nadto dostarczają sporych dawek jodu.
Pstrąg należy do jednych z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Sporządzać można go na różne sposoby. Dobrze jest piec pstrąga w folii, wówczas jest soczysty, smakowity, aromatyczny i zdrowy. Dodatek mieszanki ziół przyprawowych zdecydowanie podwyższy jego walory smakowe i odżywcze. Mieszankę taką można sporządzić z bazylii, estragonu, oregano, papryki mielonej, majeranku, pieprzu kolorowego świeżo zmielonego, suszonej natki pietruszki. Dobrze jest też dodać szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonych w moździerzu kilka ziaren ziela angielskiego.
Składniki: 2 świeże pstrągi (wypatroszone), ½ cytryny, mieszanka ziół przyprawowych sporządzona przez siebie lub gotowa przyprawa do ryb (bez glutaminianu sodu!), szczypta soli, łyżka masła.
Wykonanie: pstrągi dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Ryby oprószyć ziołami zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, dodać do środka masło. Pstrągi każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20 minut. Po upieczeniu zdjąć delikatnie folię, od razu podawać z dodatkiem skrobiowym (ryż, kasza, ziemniaki) i warzywami.
You must be logged in to post a comment.