Pstrąg w cieście naleśnikowym
Pstrąg należy do zdrowych i smakowitych ryb słodkowodnych. To dobre źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, ważne w profilaktyce chorób serca. Nie brak też witamin z grupy B (prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego); witaminy A (ważnej dla prawidłowego procesu widzenia); D (wspólnie z wapniem i fosforem odpowiedzialna za właściwy kościec); E (odnawia i regeneruje komórki, wygładza skórę, wpływa na właściwą płodność). Pstrąg jest też znakomitym źródłem wapnia, fosforu, potasu, selenu, magnezu. Należy pamiętać o właściwym i czystym przechowywaniu ryb, które należą do łatwo psujących się produktów. Ryby można bardzo krótko przechowywać w temperaturze ok. 0 °C.
Przygotowanie pstrąga w cieście naleśnikowym jest łatwe do sporządzenia, a sama potrawa wydaje się bardzo smaczna i delikatna. Do tego można zaplanować surówkę warzywną lub warzywno-owocową oraz dodatek skrobiowy (ryż, ziemniaki) i obiad gotowy.
Składniki: 2-3 filety pstrąga, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, mieszanka ziół z oregano, bazylii, majeranku, suszonych pomidorów, sól himalajska do smaku. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, ½ szklanki wody, ok. ¾ szklanki mąki pszennej.
Wykonanie: filety z pstrąga opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, pociąć na mniejsze porcje. Każdy kawałek ryby delikatne posolić, oprószyć mieszanką ziół przyprawowych. W międzyczasie przygotować ciasto naleśnikowe: jajko wybić do małej miseczki, roztrzepać, połączyć z wodą, dodać sól do smaku, mąkę i wymieszać dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste. Przygotowane kawałki pstrąga obtaczać w cieście. Od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z surówką i dodatkiem skrobiowym.
You must be logged in to post a comment.