Pulpety w sosie jarzynowym
Pulpety w sosie jarzynowym to lekkostrawna, odżywcza i pełna witamin propozycja na obiad. Każdy może ją przygotować, nawet gdy nie ma pojęcia o gotowaniu.
Składniki na pulpety: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 średnie jajko, 2-3 duże łyżki śmietanki kremówki, łyżka majeranku, płaska łyżka bułki tartej, mąka do obtaczania pulpetów, sól himalajska do smaku; sos: 4 marchewki, 2 pietruszki, por (jaśniejsza część),¼ małego selera, ząbek czosnku, duża łyżka masła, sól himalajska do smaku, 50 g śmietanki do sosów.
Wykonanie: przygotować masę na pulpety: polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć ewentualnie błony, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko (wcześniej umyte i sparzone), śmietankę kremówkę, majeranek, sól himalajską do smaku i wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą pulchna masę. Pod koniec wyrabiania dodać bułkę tartą (najlepiej wcześniej przez siebie przygotowaną) i dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki, każdorazowo moczyć dłoń w zimnej wodzie, aby mięso nie przyklejało się do ręki. Pulpety obtaczać w mące i układać na desce posypanej również mąką. W międzyczasie sporządzić wywar z warzywami: warzywa dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w słupki, talarki, półksiężyce (patrz: zdjęcie). Do większego rondla lub głębokiej patelni wlać ok. 2 ½ szklanki wody, zagotować, dodać warzywa, szczyptę soli i krótko gotować ok. 12 minut. Włożyć przygotowane wcześniej pulpeciki, gotować ok. 5 wolnym ogniu. Całość podprawić śmietanką: śmietankę zaparzyć kilkoma łyżkami wywaru i wlać do sosu. Zagotować. Podawać z dodatkami skrobiowymi: kaszą gryczaną, jaglaną, pęczakiem, ryżem, ziemniakami. Posypać szczypiorkiem z parapetu.
You must be logged in to post a comment.