Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem
Rogaliki krucho-drożdżowe należą do wykwintnych i bardzo smacznych wypieków. Mimo iż wymagają nieco więcej pracy, to warto je przygotować. Zachowują dłużej świeżość w porównaniu z wypiekami typowo drożdżowymi.
Składniki:
ciasto krucho-drożdżowe: 3 szklanki mąki luksusowej (480 g), 250 g masła, ½ szklanki cukru, 5 dag świeżych drożdży, 3 duże łyżki gęstej śmietany, 3 żółtka, 2 całe jajka, cukier puder do dekoracji.
masa makowa: 400 g zmielonego suchego maku, 4 łyżki cukru, duża łyżka masła, 2 duże łyżki miodu naturalnego, 50 g rodzynków, 50 g obranych orzechów włoskich, 2 żółtka, aromat waniliowy.
Wykonanie: przygotować masę makową : mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wystudzić. Rodzynki sparzyć, osączyć na sicie, orzechy posiekać dość drobno. W rondlu rozpuścić masło, dodać mak, miód, bakalie i wszystko ogrzewać krótko na małym ogniu, ciągle mieszając (nie przypalić i nie przegrzać). Rondel zdjąć z ognia, lekko przestudzić masę makową, dodać żółtka i wymieszać składniki. Sporządzić rozczyn: drożdże rozkruszyć w małym naczyniu, dodać śmietanę, małą łyżeczkę cukru, dużą łyżkę mąki i wszystko wymieszać, aby nie było grudek (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryć czystą ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. przy piekarniku włączonym na minimalną temperaturę). W międzyczasie mąkę przesiać do większej miski. Dodać cukier, masło i posiekać ze sobą; następnie dodawać kolejno żółtka i całe jajka i wszystko dalej siekać. Pod koniec wlać wyrośnięty rozczyn i połączyć składniki początkowo nożem, następnie wyrabiać ciasto rękoma do momentu, aż będzie dobrze odchodzić od miski i od ręki. Wierzch posypać małą ilością mąki, aby ciasto nie wysychało podczas wyrastania. Całość przykryć i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na trzy części*, z każdej rozwałkować koło o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część pociąć promieniście na 8 trójkątów. Na każdą część nakładać przygotowaną wcześniej masę makową. Formować rogaliki. Układać na blaszce wyłożonym papierem do wypieków, pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wierzch rogalików posmarować rozmąconym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180 °C na złoty kolor. Ostudzone rogaliki można udekorować cukrem pudrem.
*Jeżeli chcemy upiec nieco większe rogaliki, to ciasto przed rozwałkowaniem należy podzielić na dwie części.
You must be logged in to post a comment.