Sałata lodowa z łososiem
Sałata lodowa lekka, krucha, słodka i delikatna w smaku, swoim wyglądem kusi i zdobi potrawy. Można ją przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Bardzo dobrze komponuje się z serami, rybami, drobiem, jajkami, ciecierzycą, fasolą, oliwkami, papryką, pomidorami, ogórkami, świeżą bazylią. Dodatek oliwy i soku z cytryny wydobywa jej doskonałe walory smakowe. Sałata lodowa jest źródłem kwasu foliowego, który jest ważnym czynnikiem krwiotwórczym , niezbędnym szczególnie w okresie ciąży. W sałacie nie brak też witaminy E (witamina młodości, piękności i rozrodczości), C (dobra na odporność), z grupy B (witaminy antystresowe), witaminy A (prawidłowy wzrok, wzrost komórek, ładna cera). Znajdziemy w niej cenne minerały: potas, żelazo, magnez, mangan, których niedobór powoduje zaburzenia ważnych procesów biochemicznych w organizmie. Wystarczy jeden dzień bez magnezu, aby organizm zareagował zmęczeniem, nadmierną nerwowością.
Sałaty ogólnie wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w stanach zmęczenia, zwiększają dopływ tlenu do komórek, a dzięki obecności błonnika poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Zawarte w sałacie przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Każdy liść sałaty wpływa korzystnie na lepsze przyswojenie białka w organizmie.
Składniki: sałata lodowa, 100 g wędzonego łososia, kilka oliwek, 4-5 suszonych pomidorów w oleju, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Kilka liści sałaty podzielić rękoma na mniejsze części, ułożyć na duży talerz. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na sałacie. Pomidory pokroić w grubszą kostkę, ułożyć dowolnie obok łososia. Na koniec dodać oliwki. Całość skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Sałata lodowa z dodatkami może stanowić smaczną i bardzo odżywczą przekąskę.
You must be logged in to post a comment.