Ser twarogowy z zielonymi witaminami
Wiosną chętnie sięgamy po zielone witaminy i dodajemy je do potraw. Ser twarogowy z jogurtem naturalnym doskonale będzie smakować z dodatkiem świeżego szczypiorku, rzeżuchy czy kiełków z rzodkiewki. Proponuję jednak zieleninę własnej hodowli z parapetu. Szczypiorek, rzodkiewka dostępne już w handlu to nowalijki*, które mogą zawierać szkodliwe substancje, niebezpieczne dla zdrowia kobiety i płodu. Kobieta w ciąży musi szczególnie zwracać uwagę na dobór produktów żywnościowych.
Ser twarogowy, również jogurt naturalny to znakomite źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka oraz przyswajalnego wapnia, fosforu – składników budulcowym, niezbędnych do powstawania nowych komórek i tkanek. Właściwa mineralizacja kości jest możliwa właśnie dzięki fosforowi obecnemu w produktach mlecznych, w których nie brak też witamin B2, A, D i E. Walory smakowe twarogu poprawi dodatek zielonych witamin dostarczających kwasu foliowego, prowitaminę A, witaminę C, żelazo i wiele innych cennych składników mineralnych, na które wzrasta zapotrzebowanie w okresie ciąży.
Ser twarogowy z zielonymi witaminami
Składniki: 200 g sera twarogowego, 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, mała łyżeczka wiórków z suszonych pomidorów, szczypiorek, rzeżucha, kiełki z rzodkiewki, sól, pieprz kolorowy do smaku.
Wykonanie: twaróg wyłożyć do salaterki, połączyć z jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku sola i pieprzem kolorowym. Należy dodać odrobinę soli, gdyż nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie krwi. Szczypiorek opłukać, posiekać, dodać do twarogu. Wierzch posypać wiórkami z pomidorów, rzeżuchą i kiełkami z rzodkiewki.
*Nowalijki – krajowe wiosenne warzywa (szczypiorek, rzodkiewka, sałata, ogórki) produkowane w sztucznych warunkach; zawierają znaczne ilości szkodliwych azotanów, które przyspieszają dojrzewanie i wzrost warzyw.
You must be logged in to post a comment.