Sos beszamelowy w diecie kobiety ciężarnej
Sos beszamelowy jest jednym ze smaczniejszych sosów, o delikatnym, wykwintnym smaku. Podstawą sosu jest mleko. Świetnie komponuje się z warzywami: kalafior czy brokuł znakomicie smakują w połączeniu z sosem beszamelowym. Przy tym potrawy te doskonale się uzupełniają pod względem wartości odżywczej. Również z mięsami i makaronami sos ten bardzo dobrze się zestawia. Z uwagi na swoje walory odżywcze i smakowe sos beszamelowy powinien być często uwzględniany w diecie kobiety ciężarnej. Jest lekkostrawny, prosty w wykonaniu i niedrogi.
Składniki: czubata łyżka masła, szklanka letniego mleka, 1 żółtko*, odrobina gałki muszkatołowej, sól do smaku.
Wykonanie: rozpuścić na patelni masło (nie spalić!), następnie dodać mąkę i wszystko rozprowadzać łopatką do uzyskania jasnej zasmażki. Dodawać stopniowo letnie mleko** i wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. Sos powinien być jednolity, bez grudek, o konsystencji kremowej śmietany***. Żółtko w oddzielnej miseczce zaparzyć kilkoma łyżkami gorącego sosu, wymieszać i połączyć z sosem. Nie gotować, aby nie ścięło się białko w żółtku! Sos beszamelowy przyprawić do smaku solą, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Od razu polać nim potrawę. Aby podostrzyć delikatny smak sosu, do zapieczenia można posypać wierzch serem żółtym.
*Jaja należy wcześniej umyć i sparzyć przez ok. 30 sekund.
**Mleko nie powinno być prosto z lodówki. W razie potrzeby lekko je podgrzać.
*** Sos można rozprowadzać trzepaczką rózgową.
You must be logged in to post a comment.