Surówka z pora i jabłka
Por jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem. Dostępny przez cały rok, dzięki czemu można go dość często wykorzystywać w kuchni. Por należy do warzyw, które leczą. Posiada właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, przez co korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Ponadto poprawia ukrwienie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom i hemoroidom.
Z uwagi na ostry, specyficzny smak na surówki wybieramy głównie jaśniejszą część pora, która jest zdecydowanie łagodniejsza i delikatniejsza, co jest ważne dla kobiety w ciąży. Części zielone z pora można zamrozić, następnie wykorzystać podczas sporządzania rosołów, wywarów, zup kremów.
Składniki: por średniej wielkości, duże jabłko słodko-kwaśne, świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, łyżeczka cukru.
Wykonanie: por dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Należy zwrócić szczególna uwagę, aby nie pozostał piasek. Na surówkę wykorzystać jaśniejszą część pora. Przeciąć wzdłuż i rozdrobnić na półksiężyce. Jabłko umyć, ewentualnie obrać, jeżeli owoc jest woskowany, co można sprawdzić przez dotyk i potarcie. Po obraniu skropić częścią soku z cytryny. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z porem. Przyprawić do smaku cukrem i pozostałym sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Odczekać ok. pół godziny, wówczas surówka nabierze soczystości i bardzo delikatnego smaku.
You must be logged in to post a comment.