Świąteczne śledzie na dwa sposoby
Na wigilijnym stole Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć potraw ze śledzi, które należą do smacznych i zdrowych ryb. Śledzie są źródłem zbawiennych kwasów tłuszczowych omega 3, które chronią organizm człowieka przed chorobami układu krążenia, m.in. miażdżycą, chorobą niedokrwienna serca; obniżają też ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu (LDL), równocześnie podwyższając poziom dobrego cholesterolu (HDL). W śledziach znajdziemy dobrze przyswajalne białko, potas, magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, miedź, jod oraz witaminy A, E, D i z grupy B ( B6, B12). Przygotowując potrawy ze śledzi należy pamiętać, aby je wymoczyć w zimnej wodzie, gdyż kupujemy je mocno solone. Śledzie jak najbardziej są wskazane w diecie kobiety będącej w ciąży.
Śledzie w śmietanie z jabłkami i rodzynkami
Składniki: 4 płaty z matiesów, 150 g dobrej kwaśnej śmietany lub jogurtu typu greckiego, ½ małej łyżeczki cukru, cytryna, 1 jabłko (champion), 2 duże łyżki rodzynków, odrobina cukru do smaku, przyprawa korzenna do śledzi*
Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 3 godziny, zmieniając co najmniej dwukrotnie wodę. Po wyjęciu z wody śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie każdy płat pokroić na 4-5 części. Ułożyć na półmisku lub w salaterce, skropić dokładnie świeżo wyciśniętym sokiem z ½cytryny, oprószyć przyprawą korzenna do śledzi. Jabłka opłukać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny, następnie rozdrobnić na małe talarki i ułożyć na śledziach. Na wierzch posypać rodzynki (wcześniej sparzone i osuszone). Przygotować śmietanę i wymieszać ją z cukrem. Polać śledzie na półmisku i odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce, aby składniki nabrały smaku.
*Przyprawę korzenną do śledzi można kupić na stoiskach ze zdrową żywnością. Jeżeli nie mamy takiej przyprawy, możemy śledzie przeprawić mieszanką przypraw: czarny pieprz, majeranek, oregano, lubczyk, suszona natką pietruszki.
Śledzie w oleju z cebulą*
Składniki: 3 płaty matiesów, 1 nieduża cebula, świeżo mielony czarny pieprz, ½ małej majeranku, ½ małej łyżeczki oregano, ½ cytryny, 3 duże łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno.
Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 3 godziny, zmieniając co najmniej dwukrotnie wodę. Po wyjęciu z wody śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie każdy płat pokroić na 4-5 części. Ułożyć na półmisku przeznaczonym do śledzi. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać majeranek, oregano, dodać pieprz odrobinę pieprzu. Śledzie oprószyć przyprawą, następnie ułożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość polać olejem. Śledzie odstawić na 3-4 godziny, aby nabrały smaku.
*Śledzie w oleju z cebulą można przygotować dzień wcześniej (w słoiku) i przechować w lodówce.
You must be logged in to post a comment.