Szarlotka z brzoskwiniami i orzechami włoskimi
Składniki: 2 pełne szklanki mąki pszennej luksusowej, kostka masła (200 g), 2 całe jaja, jedno żółtko, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, mała łyżeczka cukru wanilinowego, ok. 900 g musu jabłkowego, 4 połówki brzoskwiń z kompotu, 2łyżki płatków owsianych do posypania formy, 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, masło i wszystkie składniki posiekać. Kolejno dodawać jaja, żółtko i dalej siekać. Ciasto zagnieść rękoma, składniki powinny być połączone i tworzyć jednolitą kulę. Zawinąć w folię i pozostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej ciasto zagnieść wieczorem i pozostawić do następnego dnia). Przygotować formę do pieczenia, na dno wysypać płatki owsiane. Część ciasta 2/3 rozwałkować , zawinąć delikatnie na wałek i przenieść do formy, dopasowując dokładnie kształt palcami. Nakłuć ciasto widelcem. Spód podpiec w nagrzanym piekarniku elektrycznym (nagrzewanie piekarnika góra-dół) w temp. ok. 190 ºC przez 20 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć mus jabłkowy, dodać brzoskwinie pokrojone w grubą kostkę. Bezpośrednio na mus i brzoskwinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (powinno wcześniej czekać w lodówce, aby nie zmiękło), następnie całość posypać posiekanymi orzechami. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Szarlotkę wyjąć, można posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.
Uwaga! Do ciasta celowo nie dodano cukru, ale jeżeli ktoś woli słodsze ciasto, to można dodać łyżkę cukru pudru.
You must be logged in to post a comment.