tarta z mascarpone i truskawkamiSezon na krajowe truskawki wkrótce się skończy. To ostatni moment na przygotowanie smacznego deseru z tych owoców. Polecam podwieczorek w postaci  tarty z truskawkami i serkiem mascarpone. Truskawki to jedno z najlepszych źródeł witaminy C, ważnej dla układu immunologicznego. Bogate są również w  potas,  który utrzymuje właściwą równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wykazuje działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi. Owoce te obfitują w mangan, pierwiastek ważny dla kości, krwi, mózgu, nerwów i hormonów tarczycy. Mangan nadaje skórze i włosom właściwy koloryt. Truskawki posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dostarczają w znacznych ilościach kwas foliowy, niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek i nowych komórek, dlatego truskawki powinny być uwzględniane w diecie w ciąży.

Truskawki postrzegane są jako naturalny afrodyzjak. Wysoki poziom cynku w tych owocach  zwiększa zdecydowanie  libido, co ważne jest dla par planujących poczęcie dziecka.

Składniki:

ciasto: 160 g mąki tortowej (szklanka), 100 g schłodzonego masła,  łyżka cukru pudru, ½ opakowania cukru wanilinowego, 2 jaja (żółtka), łyżka płatków owsianych do formy;

krem: 250 g serka mascarpone, 3 duże łyżki cukru, 2 jaja (żółtka); ok. ½ kg truskawek,  wiórki kokosowe do dekoracji.

Wykonanie:  jaja umyć, następnie sparzyć przez 30 sekund; oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać początkowo z masłem, następnie z  żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Składniki szybko zagnieść, zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto  lekko rozwałkować, równomiernie wyłożyć na dno formy posypanej płatkami owsianymi, nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 °C  przez 25 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Przygotować masę kremową: utrzeć żółtka razem z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać  serek mascarpone i dalej ubijać składniki. Gotową masę kremową schłodzić w lodówce ok. godziny. W międzyczasie truskawki odszypułkować i opłukać, dokładnie osączyć na sicie.  Krem z mascarpone wyjąć z lodówki, wyłożyć na wierzch upieczonego ciasta, wyrównać nożem. Na masę kremową ułożyć dekoracyjnie pokrojone truskawki. Tartę posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.