Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone
Sezon na krajowe truskawki wkrótce się skończy. To ostatni moment na przygotowanie smacznego deseru z tych owoców. Polecam podwieczorek w postaci tarty z truskawkami i serkiem mascarpone. Truskawki to jedno z najlepszych źródeł witaminy C, ważnej dla układu immunologicznego. Bogate są również w potas, który utrzymuje właściwą równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wykazuje działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi. Owoce te obfitują w mangan, pierwiastek ważny dla kości, krwi, mózgu, nerwów i hormonów tarczycy. Mangan nadaje skórze i włosom właściwy koloryt. Truskawki posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dostarczają w znacznych ilościach kwas foliowy, niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek i nowych komórek, dlatego truskawki powinny być uwzględniane w diecie w ciąży.
Truskawki postrzegane są jako naturalny afrodyzjak. Wysoki poziom cynku w tych owocach zwiększa zdecydowanie libido, co ważne jest dla par planujących poczęcie dziecka.
Składniki:
ciasto: 160 g mąki tortowej (szklanka), 100 g schłodzonego masła, łyżka cukru pudru, ½ opakowania cukru wanilinowego, 2 jaja (żółtka), łyżka płatków owsianych do formy;
krem: 250 g serka mascarpone, 3 duże łyżki cukru, 2 jaja (żółtka); ok. ½ kg truskawek, wiórki kokosowe do dekoracji.
Wykonanie: jaja umyć, następnie sparzyć przez 30 sekund; oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać początkowo z masłem, następnie z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Składniki szybko zagnieść, zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto lekko rozwałkować, równomiernie wyłożyć na dno formy posypanej płatkami owsianymi, nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 °C przez 25 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Przygotować masę kremową: utrzeć żółtka razem z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i dalej ubijać składniki. Gotową masę kremową schłodzić w lodówce ok. godziny. W międzyczasie truskawki odszypułkować i opłukać, dokładnie osączyć na sicie. Krem z mascarpone wyjąć z lodówki, wyłożyć na wierzch upieczonego ciasta, wyrównać nożem. Na masę kremową ułożyć dekoracyjnie pokrojone truskawki. Tartę posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
You must be logged in to post a comment.