Truskawki w ciąży, źródło kwasu foliowego.
Truskawki to wyjątkowe owoce, ich delikatny i wyjątkowy smak, sprawiły, że stały się ulubionym owocem nie tylko dzieci. Z uwagi na swoje cenne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz bogactwo kwasu foliowego i witaminy C truskawki powinny znaleźć się w jadłospisie kobiety w ciąży. Owoce te, zwłaszcza rodzime zawierają spore dawki manganu (pierwiastek niezbędny w tworzeniu krwi i kości, korzystny dla mózgu i układu nerwowego). Truskawki znakomicie zapobiegają obrzękom kończyn, gdyż dzięki obecności potasu działają moczopędnie. Potas dodatkowo obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy. Obecność pektyn w truskawkach korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając wzdęciom. Obniżają też poziom złego cholesterolu, usuwają z organizmu metale ciężkie. Truskawki doskonale oczyszczają krew, dostarczają włosom i skórze właściwego pigmentu. Chronią przed nowotworem.
Ważne jest z jakiego źródła pochodzą truskawki. Najlepiej kupować owoce bezpośrednio od zaprzyjaźnionych rolników czy działkowiczów. Należy unikać truskawek importowanych, które zawierają bardzo duże dawki pestycydów, herbicydów, wosków i innej chemii, szkodliwej dla rozwijającego się płodu i samej kobiety. Mogą nadto wywołać uczulenia w postaci wysypki na twarzy i całym ciele.
You must be logged in to post a comment.