Udziec pieczony z indyka
Składniki: 2 średniej wielkości udźce z indyka, 2 łyżeczki mieszanki ziół przyprawowych z estragonu, bazylii, oregano, 6-7 ziarenek jałowca, sól do smaku.
Wykonanie: mięso indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Owoce jałowca utrzeć w moździerzu lub rozgnieść zwykłym tłuczkiem do mięsa. Wymieszać z pozostałymi przyprawami ziołowymi.
Udziec z indyka posolić, natrzeć dokładnie ziołami i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Mięso indycze włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia*. Nagrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Udziec piec ok. godziny. Podawać na ciepło do drugich dań. Pieczony udziec z indyka znakomicie też smakuje na zimno z dodatkiem konfitur z borówek.
*Udziec z indyka można piec bez rękawa, bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, ale trzeba pamiętać o podlewaniu mięsa sosem z pieczeni.
You must be logged in to post a comment.