Dieta w ciąży – Zdrowe odżywianie w ciąży – morele suszone
Morele suszone z uwagi na swoje cenne składniki odżywcze, specyficzne właściwości prozdrowotne i odmładzające powinny jak najbardziej znaleźć się w diecie kobiety oczekującej dziecka (każdej z nas również). Podobno dzikie morele uznawane były przez Hunzów * jako źródło zdrowia i długowieczności. Morele to owoce, które kuszą swoją delikatnością, aksamitem i smakowitością. Trudno się im oprzeć, dlatego latem należy sięgać po świeże owoce. Z kolei zimą i wiosną pozostają nam morele suszone**, które obfitują w cenne składniki odżywcze.
Są źródłem kwasu foliowego (czynnik krwiotwórczy, wzrost komórek), żelaza (prawidłowa hemoglobina), co ma ogromne znaczenie dla kobiety w ciąży. Oprócz tego morele dostarczają ogromnych ilości potasu (właściwa gospodarka wodna organizmu, prawidłowa praca serca); magnezu (na serce i nerwy); wapnia (mocne kości); β – karotenu, który w organizmie ulega przemianie do witaminy A (prawidłowy proces widzenia, gładka skóra). Praktycznie 6-7 moreli suszonych zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Znajdziemy tutaj też sporo niacyny (uszczęśliwia nerwy i poprawia nastrój, odpowiada za mięśnie, zapobiega przebarwieniom i chorobom skóry), witaminy B5 (zdrowe włosy, witalność) oraz witaminy C (warunkuje odporność). Bardzo dobrze jest dodać kilka suszonych moreli do zup mlecznych, jogurtu naturalnego, twarożku ze śmietanką. To znakomite uzupełnienie pod względem składników odżywczych.
*Hunzowie – ludność żyjąca w wysokich Himalajach (Pakistan), charakteryzującą się niesamowitym zdrowiem, witalnością i długowiecznością. Starcy powyżej 100 lat nie są tu rzadkością.
**Morele suszone często są siarkowane. Dwutlenek siarki może jednak uczulać, na co szczególnie powinna zwrócić uwagę kobieta w ciąży. Polecam morele suszone ze sklepów „bio”, gdzie można kupić żywność bez konserwantów.
You must be logged in to post a comment.