Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


szaszłyki z polędwiczki i cukinii

Dieta w ciąży – szaszłyki z polędwiczki i cukinii

szaszłyki z polędwiczki i cukiniiWykonanie: polędwiczkę opłukać, zdjąć błonę, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, lekko posolić, oprószyć pieprzem, wymieszać z oliwą i pozostawić na 2 godziny w lodówce. W międzyczasie przygotować warzywa: cukinię* umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 2 x 3 cm; cebulkę opłukać i przeciąć wzdłuż. Przygotować szaszłyki: na przemian nadziewać na długie patyczki polędwiczkę i warzywa. Piec ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180° C. Podawać na ciepło.


Składniki: polędwiczka wieprzowa średniej wielkości(ok. 400 g), 400 g cukinii, 5 małych cebulek od szczypiorku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku.

*Cukinię należy obrać, jeżeli jest zbyt gruba skóra.

Więcej ciekawych przepisów i porad znajdziesz w mojej książce o ciąży.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “Dieta w ciąży – szaszłyki z polędwiczki i cukiniiAdd yours →

Dodaj komentarz