Dieta w ciąży – jeżyny

jeżynyJeżyny to dziko rosnące owoce przypominające swoim kształtem maliny, o ciemno-granatowej niemalże czarnej barwie, należą do bardzo smacznych owoców letnich. Z uwagi na swoje walory zdrowotne jeżyny coraz częściej są uprawiane przez działkowiczów i rolników.

Już w starożytności stosowano młode liście jeżyn na okłady i leczono w ten sposób wszelkie zakażenia skórne. Dzisiaj również są wykorzystywane w leczeniu ropnych i trudno gojących się ran, także przeziębień, problemów przewodu pokarmowego, w schorzeniach nerek i przewodu moczowego. Jeżyny posiadają właściwości przeciwbakteryjne, wspomagają leczenie biegunek, działają przeciwzapalnie. To skarbnica witamin i składników odżywczych – witamina E (wpływa na urodę), witaminy z grupy B (antynerwowe), antocyjany i witamina C (zapobiega anemii). Dlatego kobiety w ciąży powinny uwzględniać jeżyny w swojej diecie. Z uwagi na obecność antyoksydantów jeżyny są stosowane w profilaktyce nowotworowej. Substancje te hamują procesy starzenia komórek, dzięki czemu odmładzają nas.

Jeżeli chcesz poznać więcej wskazówek zachęcam Cię do sięgnięcia do mojej książki o ciąży.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły