kaczka pieczona z jabłkamiKaczka pieczona z jabłkami i żurawiną to bardzo smaczna propozycja na święta. Na tę potrawę najlepiej nadaje się drób młody, gdyż kaczka zawiera sporo tłuszczu. Jednak dodatek jabłek i konfitur z żurawiny lub borówek sprawia, że jest soczysta i delikatna w smaku. Kaczkę można upiec w rękawie, wówczas nie ma potrzeby skrapiania, a wytapiający się tłuszcz można zestalić, uzyskując w ten sposób pyszny smalec. Należy pamiętać, że kaczka bardzo dobrze się komponuje z majerankiem i miodem.

Składniki: młoda kaczka*, 4-5 jabłek słodko – kwaśnych, 3 łyżki konfitur z żurawiny, duża łyżka miodu naturalnego, majeranek, sól do smaku.

Wykonanie: kaczkę opłukać pod bieżącą zimna wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i majerankiem. Wnętrze kaczki wysmarować dokładnie miodem, następnie konfiturą z żurawiny i pozostawić  na ok. godzinę w chłodnym miejscu. Przygotować jabłka: opłukać je, pokroić na ćwiartki, nadziać nimi dokładnie kaczkę. Przygotować rękaw spożywczy do pieczenia, włożyć kaczkę, zapiąć końcówki. Piec w nagrzanym piekarniku, początkowo do temperatury 190 °C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 °C.  Łączny czas pieczenia kaczki wynosi ok. półtorej godziny. Upieczoną i zrumienioną kaczkę wyłożyć na półmisek, podzielić na porcje. Można udekorować cząstkami pomarańczy. Sos podać w sosjerce. Jako dodatek warzywny doskonale pasuje kapusta modra lub buraczki.

 

*W przypadku, gdy mamy kaczkę mrożoną, należy ją wolno odmrażać w lodówce przez co najmniej dwie doby.