Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


Koktajl mleczno-owocowy

koktajl mleczno-owocowyKoktajl mleczno-owocowy na bazie owoców mrożonych to propozycja zanim będzie można kupić owoce jagodowe krajowe. Koktajl można sporządzić na bazie kwaśnego mleka lub kefiru. Mleko kwaśne to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia (budulec kości, zębów), pełnowartościowego białka(niezbędne do budowy komórek i tkanek), witamin z grupy B (wzmacniają system nerwowy, mięśnie, niezbędne do wielu procesów w organizmie). Koktajl sporządza się w ciągu kilku minut. Jest odżywczy, wzmacnia organizm, zapobiega niedoborom podstawowych składników pokarmowych.

Składniki: 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru, szklanka mrożonych owoców jagodowych* (maliny, poziomki, jagody, czarna porzeczka), łyżka cukru, ½ laski wanilii.

Wykonanie: owoce lekko rozmrozić, przełożyć do miksera. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem wyjąć zawartość i dodać do owoców. Wlać kwaśne mleko, wsypać cukier i całość zmiksować. Można od razu podawać, gdyż mrożone owoce odpowiednio schładzają koktajl.

*Zamiast owoców jagodowych można wykorzystać mrożone truskawki, zanim pojawią się nasze krajowe z gruntu.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży.

Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne.

Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.