Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


Konfitury z żurawiny

Konfitury z żurawiny

Zdrowe odżywianie w ciąży - konfitury z żurawinySkładniki: 300 g owoców świeżej żurawiny,  pół szklanki wody, 5 -6 dużych łyżek cukru.

Wykonanie: żurawinę opłukać, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier. Gotować na wolnym ogniu ok. 35 minut, często mieszając. Woda powinna odparować, żurawina w tym czasie puści sok, który zgęstnieje. Owoce powinny pozostać w większości w całości. Gorącą konfiturę przełożyć do dwóch małych słoiczków i od razu zakręcić. Tak przygotowane konfitury znakomicie smakują i co ważne,  są bez konserwantów. Doskonale nadają się do zimnych mięs, wędlin, serów, twarogów, twarożków lub do herbaty.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “Konfitury z żurawinyAdd yours →

Dodaj komentarz