Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


konfitura z dyni

Konfitury z dyni

konfitura zdyniDynia należy do jednorocznych warzyw z rodziny dyniowatych. Do spożycia wykorzystuje się zarówno mięsisty miąższ jak i wysuszone  nasiona dyni.  Miąższ  doskonale nadaje się do wykorzystania na zupy, sałatki, surówki, napoje, kompoty, leczo, przetwory. Pestki dyni można spożywać jako przekąskę lub dodatek do zup, sałatek, surówek.

Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik, jest źródłem cennych składników odżywczych. Dostarcza β – karoten, białko, węglowodany, magnez potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, witaminy z grupy B, kwas foliowy. W pestkach dyni znajdziemy podobnie jak w miąższu wiele wartościowych substancji odżywczych (tłuszcz ponad 40%, białko, wapń, żelazo, cynk, lecytyna). Przetwory z dyni w postaci konfitur mogą stanowić znakomity dodatek do serów twarogowych, podpuszczkowych, pieczywa, mięs na zimno, orzechów, wypieków, nadzień do naleśników, omletów.

 Konfitura z dyni

Składniki: 1,8 kg dyni, 3 jabłka, 0,7 kg cukru, 5-8 goździków, 250 ml wody.

konfitura z dyni Wykonanie: dynię starannie umyć, obrać, usunąć pestki, wyciąć miąższ. Miąższ można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w mniejszą kostkę. Jabłka rozdrobnić podobnie jak miąższ. Wszystko zasypać cukrem i odstawić na ok. godzinę. Wodę zagotować z goździkami. Zalać przygotowaną dynię z jabłkami, gotować na małym ogniu, często mieszając. Należy pamiętać, aby podczas smażenia konfitury zbierać z wierzchu tworzącą się pianę. Gdy masa odparuje i zgęstnieje przełożyć na gorąco do wcześniej przygotowanych (umytych i wyparzonych) słoiczków do wysokości ok. 1-2 cm poniżej wieczka. Zamknąć słoiczki za pomocą nakrętek*. Przechowywać w chłodnym miejscu.

*Uwaga!

Nakrętki muszą być starannie dobrane do słoiczków, bez uszkodzeń i koniecznie wygotowane.

 

 

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży.

Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne.

Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.