Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


leczo warzywne

Leczo warzywne

leczo warzywneLeczo warzywne  jest lekką, bardzo smaczną i zdrową potrawą. To cenne źródło witamin, składników mineralnych i kwasu foliowego. Lato obfituje w warzywa i dlatego należy korzystać z nich jak najwięcej.

Składniki: 5 papryk (3 białe, 2 czerwone), 2 cukinie, 2 pomidory malinowe, 3 ogórki małosolne, 3 marchewki, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego 30%,  łyżka suszonego oregano, pieprz świeżo zmielony, łyżka suszonych wiórków z pomidorów, sól do smaku, 4 łyżki oliwy z oliwek.

leczo warzywneWykonanie: warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą, marchew obrać. Paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Cukinię, marchew i ogórki pociąć na półksiężyce. Pomidory podzielić na mniejsze cząstki. Na dno dużego rondla lub garnka wlać oliwę, podgrzać, następnie zeszklić cebulę, marchew i cukinię. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory, ogórki małosolne, suszone wiórki z pomidorów Wszystko razem poddusić ok. 15 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość delikatnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży.

Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne.

Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.