leczo z dyniSkładniki: 1 kg dyni, 5 marchewek średniej wielkości, 1 cebula średniej wielkości, ząbek czosnku, sól do smaku, 2 małe łyżeczki mieszanki ziół przyprawowych: estragon, bazylia, tymianek, papryka słodka, kolendra, 2 pełne łyżeczki suszonych pomidorów w wiórkach, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie: warzywa opłukać, dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę 2×2 cm. Obraną cebulę rozdrobnić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę wraz z dynią, przyprawić solą i ziołami. Jeżeli kobieta w ciąży dobrze toleruje czosnek, można go dodać do potrawy (wcześniej posiekać).

Całość krótko szklić, następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec wszystko posypać wiórkami z pomidorów. Podawać na ciepło. Udekorować świeżą bazylią. 

Uwaga! Jeżeli chcemy uzyskać ostrzejszy i kwaskowy smak potrawy, można dodać przed duszeniem 4 kiszone ogórki pokrojone w półksiężyce.