Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


leczo z dyni

Leczo z dyni

leczo z dyniSkładniki: 1 kg dyni, 5 marchewek średniej wielkości, 1 cebula średniej wielkości, ząbek czosnku, sól do smaku, 2 małe łyżeczki mieszanki ziół przyprawowych: estragon, bazylia, tymianek, papryka słodka, kolendra, 2 pełne łyżeczki suszonych pomidorów w wiórkach, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie: warzywa opłukać, dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę 2×2 cm. Obraną cebulę rozdrobnić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę wraz z dynią, przyprawić solą i ziołami. Jeżeli kobieta w ciąży dobrze toleruje czosnek, można go dodać do potrawy (wcześniej posiekać).

Całość krótko szklić, następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec wszystko posypać wiórkami z pomidorów. Podawać na ciepło. Udekorować świeżą bazylią. 

Uwaga! Jeżeli chcemy uzyskać ostrzejszy i kwaskowy smak potrawy, można dodać przed duszeniem 4 kiszone ogórki pokrojone w półksiężyce.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.