makowiecMakowiec należy do ciast, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. To wykwintny i bardzo smaczny wypiek. Wprawdzie wymaga czasu i pracy, ale warto się poświęcić. Najczęściej sporządzamy makowiec na cieście drożdżowym. Ja proponuję makowiec krucho-drożdżowy, który jest według mnie nieco łatwiejszy do wykonania niż drożdżowy. Przygotowałam świąteczny makowiec  tradycyjnie w formie zawijanej.

Składniki:

ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej (480 g), kostka masła (200 g), 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%,4 duże żółtka, 3łyżki cukru, szczypta soli,50 g świeżych drożdży;

masa makowa: 2 szklanki maku lub 900 g gotowej masy makowej (dobrej firmy), duża łyżka masła,3 duże łyżki miodu naturalnego, pełna łyżka cukru, 50 g rodzynków, 1 żółtko, 50 g zmielonych lub posiekanych drobno orzechów włoskich;

polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady (100 g), łyżeczka masła, 3 duże łyżki śmietanki lub mleka.

Wykonanie masy  makowej: mak opłukać zimną wodą, zalać wrząca wodą i zagotować. Odstawić na ok. 35 minut, następnie osączyć na bardzo drobnym sicie i zmielić w maszynce o małych oczkach co najmniej 2 razy. Zmielony mak  podgrzewać na patelni przez ok. 15 minut razem z masłem, miodem i cukrem, dodać sparzone i osączone wcześniej rodzynki oraz  orzechy. W przypadku gotowej masy mielonej należy ją również podgrzać, dodać miód, ewentualnie  bakalie.  Całość ostudzić. Dodać żółtko i wymieszać dokładnie z masą makową.

Wykonanie ciasta:   sporządzić rozczyn – drożdże rozkruszyć, wymieszać ze śmietaną, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki . Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Wstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę przesiać na stolnicę,  dodać szczyptę soli, pozostały  cukier, posiekać razem z masłem, następnie z wyrośniętym rozczynem.  Dodać kolejno żółtka, krótko  jeszcze siekać i zagnieść ciasto rękoma. Małe grudki masła powinny być widoczne. Ciasto wstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, aby lekko spulchniało. Podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty ok. 25×30 cm. Na każdą część wyłożyć ½  masy makowej. Zwinąć ciasno w rulon. Wierzch ciasta posmarować białkiem, nakłuć od góry w kilku miejscach, aby ciasto nie pękało.  Następnie zawinąć w papier  do pieczenia i przenieść na blaszkę do pieczenia lub prostokątnych foremek . Wstawić do uchylonego piekarnika o temp. 25 °C na ok. 40 minut.  Zamknąć piekarnik, zwiększyć temperaturę do 180 – 190 °C, piec ok. 45 -50 minut.

Polewa: czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do rondelka, dodać cukier, śmietankę i całość zagotować, mieszać do momentu, aż masa będzie bez grudek, jednolita  i szklista. Od razu wylać na wierzch ostudzonych makowców. Można udekorować dodatkowo wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.