Mazurek z polewą czekoladową i migdałami

mazurek Składniki na ciasto: 240 g mąki tortowej, 3 pełne łyżki cukru pudru, 150 g masła, 3 żółtka, ½ opakowania cukru wanilinowego, łyżka gęstej śmietany, 2-3 łyżki płatków owsianych.

Polewa: ¼ szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki kakao, 50 g masła, 50 g migdałów do dekoracji.

Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, posiekać razem z masłem. Dodać cukier, cukier wanilinowy, kolejno żółtka i dalej wszystkie składniki siekać. W razie konieczności dodać łyżkę gęstej śmietany. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Wyjąć ciasto i wyłożyć na stolnicę, rozwałkować dość cienko na prostokąt, dostosowując wielkość do formy. Dno posypać płatkami owsianymi. Przenieść ciasto na wałku i wyłożyć do formy,  nakłuć wierzch widelcem. Piec na złoty kolor  ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C.

Sporządzić polewę czekoladową: rozpuścić na małym ogniu masło, dodać cukier, kakao, mleko i całość dokładnie mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewa nie powinna się rozwarstwiać. Gotową polewę wylać na upieczony wierzch ciasta. Ozdobić migdałami, wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły