Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


naleśniki z mąką jaglaną

Naleśniki z mąką jaglaną z nadzieniem twarogowym

naleśniki z mąką jaglanąMąka jaglana dodana w określonej proporcji do ciasta naleśnikowego czyni je bardzo delikatnym, smacznym i zdrowym. Mąkę taką można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić kaszę jaglaną w młynku od kawy. Mąka jaglana podobnie jak kasza dostarcza witamin z grupy B, witaminę E, dużo potasu, żelaza, wapnia, fosforu, reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn. Co ważne nie zawiera glutenu. Jednak należy pamiętać, że ciasta nie sporządzi się bazie samej mąki jaglanej, konieczna jest też mąką tradycyjna pszenna, aby wykorzystać gluten w niej zawarty, który stabilizuje właściwości wypiekowe i wiążące ciasta. Do naleśników można dodać dowolne nadzienie: mięsne, warzywne, z twarogu, z konfiturami. Proponuję tradycyjne z serem twarogowym dodatkiem rodzynków.

naleśniki z mąką jaglanąSkładniki na ciasto: szklanka mleka, szklanka wody, 2 duże jajka, szklanka mąki luksusowej(160 g), 3 pełne łyżki mąki jaglanej (40 g), duża łyżka oleju BIO do ciasta, sól himalajska do smaku, łyżka oleju do smażenia. Nadzienie: 350 g dobrego twarogu półtłustego, 3-4 duże łyżki jogurtu naturalnego, 2  garści rodzynków BIO, cukier do smaku.

Wykonanie: do naczynia wlać mleko, olej, wybić sparzone wcześniej jajka i zmiksować składniki. Wsypać przesianą mąkę pszenną i  jaglaną,  szczyptę soli, połączyć składniki mikserem. Dodawać stopniowo wodę, aż ciasto uzyska jednolitą lejącą konsystencję. Smażyć naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni, dodając kilka kropli oleju na patelnię. W międzyczasie przygotować nadzienie: twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, dodać jogurt, cukier do smaku, opłukane rodzynki i wszystkie składniki wymieszać. Naleśniki smarować przygotowanym nadzieniem, składać w chusteczkę. Podawać od razu na ciepło. Naleśniki można dodatkowo podsmażyć na maśle i posypać cukrem pudrem, ale zwiększa to zdecydowanie kaloryczność potrawy.

 

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży.

Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne.

Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.