omlet z pomidorami i mozzarellą

Omlet to znakomita propozycja na drugie śniadanie lub szybką kolację. Przygotowanie nie wymaga czasu, a sama potrawa należy do ulubionych i bardzo smacznych posiłków. Omlet z dodatkiem suszonych pomidorów i sera mozzarella jest odżywczy i jak najbardziej wskazany dla kobiet w ciąży.

Składniki: 2 jajka średniej wielkości, 1 duża łyżka wody, 4 pomidory suszone z zalewy olejowej, 1 mała kulka sera mozzarella, szczypta soli i pieprzu świeżo zmielonego, łyżka oliwy do smażenia, zielenina z własnej hodowli z parapetu.

Wykonanie: jajka umyć, wybić do miseczki, posolić, dodać łyżkę zimnej wody,  szczyptę  20150123_093727pieprzu i omlet z mozzarelląubijać widelcem przez 1 minutę. Na patelni podgrzać oliwę (ważne, aby nie przypalić oliwy) i od razu wlać rozmącone jajka. Drewnianą łopatką zbierać nadmiar masy jajecznej i wlewać pod spód, cały czas potrząsając patelnią. Gdy omlet się już ścina, dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. A gdy omlet będzie w pełni ścięty wrzucić rozdrobnioną mozzarellę. Posypać zieleniną. Omlet zsunąć z patelni na duży talerz, złożyć na pół, dodatkowo udekorować rzeżuchą. Spożywać na ciepło. Omlet również jest smaczny na zimno.