papryka faszerowana mięsem drobiowymPapryka należy do smacznych i lubianych warzyw. Można z niej sporządzać surówki, sałatki, leczo, duszoną lub pieczoną paprykę z nadzieniem mięsnym, ryżowo-mięsnym, paprykę w łagodnej zalewie octowej. Papryka zdecydowanie poprawia walory smakowe potraw. Równocześnie wykazuje działanie lecznicze, wzmacnia organizm, dodaje sił witalnych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie dzięki obecności kapsaicyny. Papryka to znakomite źródło witaminy C, A, E, β – karotenu, minerałów (potasu i wapnia).

 

Papryka faszerowana mięsem drobiowym w sosie pomidorowym

papryka faszerowana mięsem drobiowymSkładniki: 2 czerwone papryki, 2 mniejsze piersi z kurczaka 1 cebula,2 łyżki oleju  rzepakowego, sól, pieprz biały, ½ łyżeczki papryki słodkiej papryki słodkiej (mielonej);  sos: 2 pomidory malinowe, łyżka masła, ½ cebuli, mała łyżeczka oregano, 2 łyżki śmietanki do sosów.

Wykonanie: piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć błonę, pociąć na mniejsze kawałki. Przyprawić, solą, pieprzem, słodką papryka mieloną. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przygotowane wcześniej mięso,  podsmażyć i lekko przyrumienić.  Warzywa opłukać pod bieżącą zimną wodą. Paprykę wydrążyć (wcześniej ściąć końcówkę) i wypełnić przygotowanym farszem z drobiu. Przełożyć do wyższego rondla.

 Sporządzić sos pomidorowy: pokrojoną cebulę zeszklić na lekko rozgrzanym maśle, dodać pokrojone w cząstki pomidory, patelnię przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut. Sos zmiksować, dodać sól i oregano. Podprawić śmietanką. Tak przygotowanym sosem podlać przygotowaną paprykę z mięsem drobiowym. Całość dusić ok. 15 minut. Podawać na ciepło z  ryżem lub kaszą jaglaną.