Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


pierś z indyka po myśliwsku

Pierś z indyka po myśliwsku

pierś z indyka po myśliwskuMięso indycze pod względem wartości odżywczej jest zbliżone do mięsa zwierząt rzeźnych, ale zdecydowanie jest zdrowsze i delikatniejsze. Indyk to znakomite źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, przy tym lekkostrawnego. Mięso indycze dostarcza również witamin z grupy B oraz składników mineralnych m.in. żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Zaletą jego jest niska zawartość tłuszczu.  Z tych względów indyk  jest jak najbardziej zalecany w diecie kobiety będącej w ciąży. Mięso indycze świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia i gotowania na parze. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu jest dobrze przyswajalne przez organizm człowieka.

Składniki: średniej wielkości pierś z indyka, kilka ziaren pieprzu kolorowego, 4-5 ziarenek jałowca, pełna łyżeczka ziół przyprawowych: tymianek, cząber, rozmaryn, kolendra, papryka mielona, szałwia;  ząbek czosnku, sól do smaku.

Wykonanie: mięso indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pieprz kolorowy utrzeć w moździerzu razem z ziarnami jałowca, wymieszać z pozostałymi ziołami. Pierś z indyka oprószyć solą, natrzeć ziołami i posiekanym czosnkiem. Mięso przełożyć do rękawa spożywczego i zostawić w lodówce na kilka godzin. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę w temperaturze początkowo 190°C (ok. 10-15 minut), następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Po upieczeniu wyjąć filet z rękawa i ostudzić. Podawać w plastrach z dodatkiem żurawiny. Jeżeli nie mamy żurawiny, możemy podawać z konfiturami z wiśni lub czarnej porzeczki.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.