Korzeń pietruszkiPietruszka występuje w dwóch postaciach, jako korzeń i zielona natka. Natka  pietruszki chętnie dodawana do zup, rosołów, sałatek, surówek, napojów, soków warzywnych, dekoracji wszelkich potraw. Jest znakomitym źródłem witaminy C, prowitaminy A, B12, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fluoru. Natka zielonej pietruszki zapobiega anemii, dzięki witaminie B12, która jest składnikiem krwi (kobalaminy), z kolei żelazo sprzyja wytwarzaniu czerwonych krwinek. Aby żelazo dobrze przyswajało się w organizmie, niezbędna jest witamina C, której w natce pietruszki jest najwięcej ze wszystkich warzyw, również owoców cytrusowych, w przeliczeniu na 100 g surowca. Z tych względów pietruszka  powinna znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej.  Zieloną barwę natka pietruszki zawdzięcza chlorofilowi, który posiada właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne, pomaga w leczeniu  zapalenia zatok. Zielona natka powinna być spożywana  w postaci surowej, gdyż zawarta w pietruszce witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury i straty jej są wówczas znaczne.  Liście pietruszki doskonale przechowują się w formie zamrożonej, praktycznie nie tracąc przy tym swojej wartości odżywczej.

Z kolei korzeń pietruszki najczęściej wykorzystywany jest jako zestaw włoszczyzny do wywarów, rosołów, bulionów, również w postaci gotowanej do sałatek warzywnych.  Korzeń pietruszki w smaku lekko słodkawy, aromatyczny, nadaje intensywny bukiet smakowy wywarom i bulionom. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że korzeń pietruszki jest naturalnym lekiem z babcinej apteki. Jego właściwości lecznicze są znane od stuleci. Jest składnikiem niektórych leków na problemy z układem moczowym. Posiada właściwości moczopędne, dzięki czemu usuwa nadmiar wody z organizmu, zapobiega obrzękom nóg. Korzeń pietruszki pomaga w problemach z nerkami. Oczyszcza krew,  zapobiega schorzeniom wątroby. Pomaga w leczeniu astmy, alergii, obniża też wysokie ciśnienie, działa przeciwmiażdżycowo, chroni przed nowotworami.