polędwiczka z indyka z rodzynkamiIndyk to zdrowe, delikatne i bardzo cenione mięso. Charakteryzuje je wysoka wartość odżywcza i zdrowotna, niska zawartość tłuszczu, który jest łatwostrawny. Indyk dostarcza pełnowartościowego białka (wartościowszego w porównaniu z wieprzowiną i wołowiną) witamin z grupy B (pokarm dla nerwów), cynku (na odporność, na  płodność), magnezu (przeciw skurczom łydek) , żelaza (na dobrą hemoglobinę) i chromu (pierwiastka odpowiedzialnego za właściwą gospodarkę węglowodanową).

Z uwagi na swój smak, delikatność i różnorodność w strukturze, mięso indycze może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, również powinno znaleźć się w diecie kobiety będącej w ciąży.  Udziec i podudzie, ciemniejszej barwy i o bardziej intensywnym aromacie, świetnie nadają się na pieczenie niczym dziczyzna, np. z dodatkiem jałowca. Z kolei pierś indyczą, która jest jasna i delikatniejsza można zarówno upiec jak i udusić z dodatkiem owoców suszonych, np. ze śliwką suszoną, rodzynkami, morelą.

polędwiczka z indyka z rodzynkamiPolędwiczka z indyka duszona z rodzynkami

Składniki: 2 mniejsze polędwiczki z indyka, 2 łyżki rodzynków (bez konserwantów), łyżka masła klarowanego, sól, pieprz biały do smaku.

Wykonanie: przygotować polędwiczki: opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błony, pokroić na polędwiczka z indyka z rodzynkamiplastry o grubości ok. 1,5 cm. Mięso przyprawić do smaku solą i pieprzem i krótko podsmażyć z obu stron  na rozgrzanym maśle. Dodać wcześniej sparzone rodzynki, dusić na malutkim ogniu ok. 4-5 minut. Podawać z ryżem i warzywami.