porPor należy do popularnych warzyw o szerokim zastosowaniu w kuchni. Posiada charakterystyczne walory smakowe i zapachowe. Dlatego świetnie nadaje się do rosołów, zup, dodatków do surówek, sałatek, pizzy, zapiekanek, pora w panierce. Należy jednak pamiętać, aby kobiety w ciąży, które mają wrażliwą wątrobę, spożywały potrawy z pora głównie w formie gotowanej. Z kolei w stanie surowym zaleca się białą jego część, która jest delikatniejsza i łagodniejsza w smaku.

Dodatek jabłka, soku z cytryny i odrobiny cukru do surówek i sałatek z pora korzystnie wpływają na jego walory smakowe. Por posiada znaczną wartość odżywczą. Jest źródłem witamin – A (prawidłowy wzrok, wzrost, gładka skóra), E (witamina młodości i piękności, wspomaga leczenie bezpłodności)), C (odporność, wzmacnia naczynia krwionośne), oraz z grupy B (antynerwowe). Jest też źródłem magnezu, potasu, fosforu oraz kwasu foliowego i żelaza (czynniki krwiotwórcze, przeciw anemii). Posiada właściwości lecznicze – fibrynolityczne, dzięki czemu zapobiega chorobom żył i powstawaniu skrzepów, także zmianom naczyniowym, co ma istotne znaczenie w okresie ciąży. Zawarty w porach związek alliina skutecznie niszczy szkodliwe bakterie i grzyby znajdujące się w jelicie. Por regeneruje i odmładza komórki w organizmie człowieka, wpływa na odbudowę nowej tkanki łącznej.