Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


Pstrąg pieczony w cieście francuskim

pstrąg pieczony w cieście francuskimSkładniki: 2 wypatroszone pstrągi, 2 gałązki świeżej bazylii, sól, pieprz biały, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, schłodzone ciasto francuskie*, białko od jajka.

Wykonanie: pstrągi oczyścić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierem do rąk. Następnie skropić sokiem z cytryny.
Posolić, oprószyć pieprzem, do środka włożyć gałązkę bazylii. Zamiast świeżych ziół możemy wykorzystać suszoną bazylię. Rozwinąć płat ciasta francuskiego, zawinąć w niego pstrąga. Dopasować kształt do ryby. Zbędne części ciasta ściąć, a z nich utworzyć płetwy i ozdobne łuski. Przykleić je na cieście za pomocą białka. Tak przygotowane ryby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 220 ºC  przez ok. 25 minut. Tak sporządzone pstrągi od razu podawać z dodatkiem surówki.

* Gotowe ciasto francuskie w rozwałkowanym płacie można nabyć w dobrym markecie.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “Pstrąg pieczony w cieście francuskimAdd yours →

Dodaj komentarz