Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


pstrąg w cieście naleśnikowym

Pstrąg w cieście naleśnikowym

pstrąg w cieście naleśnikowymPstrąg należy do zdrowych i smakowitych ryb słodkowodnych. To  dobre  źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, ważne w profilaktyce chorób serca. Nie brak też witamin z grupy B (prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego); witaminy A (ważnej dla prawidłowego procesu widzenia); D (wspólnie z wapniem i fosforem odpowiedzialna za właściwy kościec); E (odnawia i regeneruje komórki, wygładza skórę, wpływa na właściwą płodność). Pstrąg jest też znakomitym źródłem wapnia, fosforu, potasu, selenu, magnezu. Należy pamiętać o właściwym i czystym przechowywaniu ryb, które należą do łatwo psujących się produktów.  Ryby można bardzo krótko przechowywać w temperaturze ok. 0 °C.

Przygotowanie  pstrąga w cieście naleśnikowym jest łatwe do sporządzenia, a sama potrawa wydaje się bardzo smaczna i delikatna. Do tego można zaplanować surówkę warzywną lub warzywno-owocową oraz dodatek skrobiowy (ryż, ziemniaki) i obiad gotowy.

pstrą w cieście naleśnikowympstrąg w cieście naleśnikowymSkładniki: 2-3 filety pstrąga, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, mieszanka ziół z oregano, bazylii, majeranku, suszonych pomidorów, sól himalajska do smaku. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, ½ szklanki wody, ok.  ¾ szklanki mąki pszennej.

Wykonanie: filety z pstrąga opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, pociąć na mniejsze porcje. Każdy kawałek ryby delikatne posolić, oprószyć mieszanką ziół przyprawowych. W międzyczasie przygotować ciasto naleśnikowe: jajko wybić do małej miseczki, roztrzepać, połączyć z wodą, dodać sól do smaku,  mąkę i wymieszać dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste.  Przygotowane kawałki pstrąga obtaczać w cieście. Od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z surówką i dodatkiem skrobiowym.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.