Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


pulpety w jarzynach

Pulpety w sosie jarzynowym

pulety w jarzynachpulpety w jaryznachPulpety w sosie jarzynowym to lekkostrawna, odżywcza i pełna witamin  propozycja na obiad. Każdy może ją przygotować, nawet gdy nie ma pojęcia o gotowaniu. 

Składniki na pulpety: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 średnie jajko, 2-3 duże łyżki śmietanki kremówki, łyżka majeranku, płaska  łyżka bułki tartej, mąka do obtaczania pulpetów, sól himalajska do smaku; sos: 4 marchewki, 2 pietruszki, por (jaśniejsza część),¼ małego selera, ząbek czosnku, duża łyżka masła, sól himalajska do smaku, 50 g śmietanki do sosów.

pulpety w jarzynachWykonanie: przygotować masę na pulpety: polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć ewentualnie błony, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko (wcześniej umyte i  sparzone), śmietankę kremówkę,  majeranek, sól himalajską do smaku i wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą pulchna masę. Pod koniec wyrabiania dodać bułkę tartą (najlepiej wcześniej przez siebie przygotowaną) i dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki, każdorazowo moczyć dłoń w zimnej wodzie, aby mięso nie przyklejało się do ręki. Pulpety obtaczać w mące i układać na desce posypanej również mąką. W międzyczasie sporządzić wywar z warzywami: warzywa dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w słupki, talarki, półksiężyce (patrz: zdjęcie). Do większego rondla lub głębokiej patelni wlać ok. 2 ½ szklanki wody, zagotować, dodać warzywa, szczyptę soli i krótko gotować ok. 12 minut. Włożyć przygotowane wcześniej pulpeciki, gotować ok. 5 wolnym ogniu. Całość podprawić śmietanką: śmietankę zaparzyć kilkoma łyżkami wywaru i wlać do sosu. Zagotować.  Podawać z dodatkami skrobiowymi: kaszą gryczaną, jaglaną, pęczakiem, ryżem, ziemniakami. Posypać szczypiorkiem z parapetu.

 

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.