Rolada biszkoptowaRolada biszkoptowa należy do delikatnych i bardzo lekkich ciast. W skład  jej wchodzą tylko trzy składniki: jaja, mąka, cukier. Nie wymaga proszku do pieczenia, gdyż czynnikiem spulchniającym jest powietrze wtłoczone podczas ubijania piany. Roladę biszkoptową można nadziewać musami owocowymi, bitą śmietanką z dodatkiem galaretki owocowej. Jest dość łatwa do wykonania.

Składniki: 5 dużych jaj (XL), ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki tortowej, 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów,  600 g musu jabłkowego, cukier puder lub ½ tabliczki czekolady do dekoracji.

Wykonanie: wyłożyć blachę (z piekarnika) papierem do pieczenia, posypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przygotować sterylną zwilżoną ściereczkę i rozłożyć ją na stolnicy lub dużej desce.  Jaja umyć, sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek za pomocą miksera elektrycznego. Dodać stopniowo cukier i dalej ubijać. W ten sposób utrwalimy pianę. Następnie kolejno żółtka i jeszcze ubijać do momentu aż masa będzie jednolita. Na wierzch  ubitej masy jajecznej przesiać mąkę. Delikatnie połączyć składniki za pomocą dużej łyżki. Całość wylać na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Od razu włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 – 190 °C przez 12-15 min. Sprawdzić długim patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ważne jest, aby nie przesuszyć ciasta, gdyż  nie uformujemy rolady, a ciasto będzie się łamać.  Po upieczeniu ciasto wyłożyć razem z papierem na przygotowaną ściereczkę, od razu zwijać (razem z papierem i ściereczką), formując roladę. Odstawić w chłodniejsze miejsce do ostudzenia. Zwilżona ściereczka pozwala na szybkie odparowanie ciepła i uformowanie rolady. Po ostudzeniu delikatnie rozwinąć roladę, zdejmując równocześnie papier i ściereczkę. Wyłożyć  na ciasto mus jabłkowy, zwinąć ponownie roladę. Wierzch udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Zostawić na ok. ½  godziny, wówczas rolada będzie smaczniejsza. Porcjować za pomocą noża „piłki”.