Sałata lodowa z tuńczykiem

Sałata lodowa Składniki: 7- 8 liści sałaty lodowej, tuńczyk w kawałkach w zalewie (wsad po odsączeniu ok. 130 g), sok z ½ cytryny, łyżka pokrojonego szczypiorku (z własnej hodowli), 2 łyżki oliwy z oliwek*, oliwki do dekoracji.

Wykonanie: sałatę delikatnie opłukać pod bieżącą wodą, rozdrobnić  palcami na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, dodać tuńczyka, oliwę, szczypior. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Udekorować pokrojonymi oliwkami.

*Zamiast oliwy z oliwek można dodać łyżkę majonezu dekoracyjnego.

Sałata lodowa wybornie też smakuje z dodatkiem groszku zielonego lub suszonych pomidorów.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły