Sos beszamelowy w diecie kobiety ciężarnejSos beszamelowy jest jednym ze smaczniejszych sosów, o delikatnym, wykwintnym smaku. Podstawą sosu jest mleko. Świetnie komponuje się z warzywami: kalafior czy brokuł znakomicie smakują w połączeniu z sosem beszamelowym. Przy tym potrawy te doskonale się uzupełniają pod względem wartości odżywczej. Również z mięsami i makaronami sos ten bardzo dobrze się zestawia. Z uwagi na swoje walory odżywcze i smakowe sos beszamelowy powinien być często uwzględniany w diecie kobiety ciężarnej. Jest lekkostrawny, prosty w wykonaniu i niedrogi.

 Składniki: czubata  łyżka masła, szklanka letniego mleka, 1 żółtko*,  odrobina gałki muszkatołowej, sól do smaku.

Wykonanie: rozpuścić na patelni masło (nie spalić!), następnie dodać mąkę i wszystko rozprowadzać łopatką do uzyskania  jasnej zasmażki. Dodawać stopniowo letnie mleko** i wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. Sos powinien być jednolity, bez grudek, o konsystencji kremowej śmietany***. Żółtko w oddzielnej miseczce zaparzyć kilkoma łyżkami gorącego sosu, wymieszać i połączyć z sosem. Nie gotować, aby nie ścięło się białko w żółtku! Sos beszamelowy przyprawić do smaku solą, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Od razu polać nim potrawę. Aby podostrzyć delikatny smak sosu, do zapieczenia można posypać wierzch serem żółtym.

*Jaja należy wcześniej umyć i sparzyć przez ok. 30 sekund.

**Mleko nie powinno być prosto z lodówki. W razie potrzeby lekko je podgrzać.

*** Sos można rozprowadzać trzepaczką rózgową.