surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów suszonychSkładniki: kapusta pekińska (mała), 10 plastrów suszonych pomidorów, 200g jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego koperku, sok z ½ cytryny, sól do smaku.

Wykonanie: rozdzielić liście kapusty, starannie je opłukać pod bieżącą zimną wodą. Umyte liście drobno poszatkować. Plastry suszonych pomidorów pokroić w wąskie paseczki. Połączyć składniki, dodać posiekany koperek, sok z cytryny, odrobinkę soli. Całość wymieszać z jogurtem. Wyłożyć do szklanej salaterki. Udekorować bazylią lub natką pietruszki.

Uwaga! Kapusta pekińska to dobre źródło kwasu foliowego, dlatego zalecam ją kobietom w ciąży. Zamiast suszonych pomidorów można zastosować świeże. Pomidory najlepiej zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub od zaprzyjaźnionych działkowiczów. Suszone pomidory można też samemu zrobić, ale wymaga to sporo czasu. Suszy się je kilka godzin w średnio nagrzanym piekarniku.