Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów suszonych

 

surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów suszonychSkładniki: kapusta pekińska (mała), 10 plastrów suszonych pomidorów, 200g jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego koperku, sok z ½ cytryny, sól do smaku.

Wykonanie: rozdzielić liście kapusty, starannie je opłukać pod bieżącą zimną wodą. Umyte liście drobno poszatkować. Plastry suszonych pomidorów pokroić w wąskie paseczki. Połączyć składniki, dodać posiekany koperek, sok z cytryny, odrobinkę soli. Całość wymieszać z jogurtem. Wyłożyć do szklanej salaterki. Udekorować bazylią lub natką pietruszki.

Uwaga! Kapusta pekińska to dobre źródło kwasu foliowego, dlatego zalecam ją kobietom w ciąży. Zamiast suszonych pomidorów można zastosować świeże. Pomidory najlepiej zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub od zaprzyjaźnionych działkowiczów. Suszone pomidory można też samemu zrobić, ale wymaga to sporo czasu. Suszy się je kilka godzin w średnio nagrzanym piekarniku.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów suszonychAdd yours →

Dodaj komentarz