Szaszłyki drobiowe z dynią i śliwkami suszonymi

Szaszłyki drobiowe z dynią i suszonymi śliwkami to zdrowa, smaczna i niedroga potrawa. Jak najbardziej wskazana dla kobiety w ciąży.

Szaszłyki drobiowe z dynią i śliwkamiSkładniki: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka, ok. 250 g dyni,  20 sztuk suszonych śliwek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, łyżeczka estragonu.

Wykonanie: piersi opłukać, zdjąć błony, pokroić na mniejsze części 2×2 cm. Dynię opłukać, obrać ze skóry, pokroić podobnie jak mięso drobiowe. Pokrojone piersi z kurczaka przyprawić do smaku, dodać kawałki dyni  oraz oliwę z oliwek i wszystko razem wymieszać. Pozostawić na dwie godziny w lodówce. Śliwki sparzyć i osączyć. Sporządzać szaszłyki: nadziewać na przemian mięso, dynię i śliwkę suszoną. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 170-180 °C.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły