Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


Udziec pieczony z indyka

Udziec pieczony z indyka

Udziec pieczony z indykaSkładniki:  2 średniej wielkości udźce z indyka, 2 łyżeczki mieszanki ziół przyprawowych z  estragonu, bazylii, oregano, 6-7 ziarenek jałowca, sól do smaku.

Wykonanie: mięso indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Owoce jałowca utrzeć w moździerzu lub rozgnieść zwykłym tłuczkiem do mięsa. Wymieszać z pozostałymi przyprawami ziołowymi.
Udziec z indyka posolić, natrzeć dokładnie ziołami i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Mięso indycze włożyć  do specjalnego rękawa do pieczenia*. Nagrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Udziec piec ok. godziny. Podawać na ciepło do drugich dań. Pieczony udziec z indyka znakomicie też smakuje na zimno z dodatkiem konfitur z borówek.

*Udziec z indyka można piec bez rękawa, bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, ale trzeba pamiętać o podlewaniu mięsa sosem z pieczeni.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “Udziec pieczony z indykaAdd yours →

Dodaj komentarz