Udziec pieczony z indykaSkładniki:  2 średniej wielkości udźce z indyka, 2 łyżeczki mieszanki ziół przyprawowych z  estragonu, bazylii, oregano, 6-7 ziarenek jałowca, sól do smaku.

Wykonanie: mięso indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Owoce jałowca utrzeć w moździerzu lub rozgnieść zwykłym tłuczkiem do mięsa. Wymieszać z pozostałymi przyprawami ziołowymi.
Udziec z indyka posolić, natrzeć dokładnie ziołami i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Mięso indycze włożyć  do specjalnego rękawa do pieczenia*. Nagrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Udziec piec ok. godziny. Podawać na ciepło do drugich dań. Pieczony udziec z indyka znakomicie też smakuje na zimno z dodatkiem konfitur z borówek.

*Udziec z indyka można piec bez rękawa, bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, ale trzeba pamiętać o podlewaniu mięsa sosem z pieczeni.