zupa krem z zielonych szparagówW kwietniu pojawiają się pierwsze zielone szparagi. Sezon na nie trwa krótko, zaledwie trzy miesiące. Mimo wysokiej ceny  warto zainteresować się nimi. Jest to znakomite  źródło kwasu foliowego (odpowiada za prawidłowy rozwój płodu), magnezu (korzystny na nerwy, zapobiega skurczom łydek, wpływa na właściwy rytm serca),  żelaza (zapobiega anemii, usuwa zmęczenie), wapnia (budulec kości, zębów, wpływa na pracę serca),  potasu (prawidłowy rytm serca, odkwasza organizm), witamin z grupy B (B1 i B2, koją nerwy, zapobiegają zmęczeniu). Szparagi to bogactwo witaminy E, która okrzyknięta została witaminą młodości i płodności. Ponadto dostarczają sporych dawek błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit. Proponuję zupę krem z zielonych szparagów, które są łatwe w obróbce wstępnej, nie trzeba ich obierać, w smaku delikatne i bez łykowatej części.

Składniki: 1 1/2  l wywaru z warzyw,  500 g zielonych szparagów, 2 łyżeczki masła, 100 ml śmietanki,  żółtko, sól himalajska, cukier do smaku.

zupa krem z zielonych szparagówWykonanie:  szparagi opłukać, obciąć białe końcówki, włożyć do wywaru, gotować 8 – 10 minut  (w pozycji pionowej z dodatkiem soli, cukru i 2 łyżeczek masła. Szparagi  zmiksować razem z wywarem za pomocą blendera. Krem szparagowy podprawić śmietanką. Na koniec dodać żółtko* i delikatnie wymieszać (nie gotować). Podawać ze szczypiorkiem i startym kozim serem. Można też podać z jajkiem w koszulce lub łososiem gotowanym na parze.

*Gdy planujemy  krem ze szparagów z jajkiem w koszulce, można zrezygnować z dodawania żółtka do zupy.